İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehircilik Grubu Başkanı ve KİPTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kurt, kentsel dönüşümle ilgili gerçekleştirdikleri çalışmaları paylaştı. İstanbul’un Türkiye’deki en riskli yapı stokuna sahip şehir olduğunu belirten Kurt, Kahramanmaraş depremlerinin birçok eski kabulü değiştirdiğini ifade etti. Üç yıl öncesine ait yönetmeliklerin bile yeniden değerlendirildiğini vurgulayan Kurt, “Zemin kadar bina da önemlidir” mesajını verdi.
Kahramanmaraş depremlerinin ardından Hatay’a gittiğini ve oradaki beton numunelerinin durumunu incelediğini söyleyen Kurt, İstanbul’daki binalardan çıkan numunelerin bu betonlardan çok daha kötü olduğunu belirtti. 2000 yılı öncesi inşa edilen yapılarda 60 ton demir kullanıldığını, şu an ise sadece temelde 65 ton demir kullanıldığını ifade etti.
Vatandaşların riskli binalarda oturduklarını düşünüp başvurduklarında evrak süreçlerinin üç aydan bir haftaya indirileceğini ve ek maliyet getirmeyecek bir sistem oluşturduklarını belirten Kurt, “Uzlaşma yoksa biz teklif sunmuyoruz. Uzlaşma sağlanırsa vatandaşı müteahhit ile karşı karşıya getirmeden tapuyu üzerimize alarak kefil oluyoruz. Dönüşüm sonunda vatandaş parayı ödeyemezse, satışı yaparak kalan parayı kendisine ödeyeceğiz” dedi.
Kurt, İstanbul’da 495 bin riskli konut bulunduğunu, bu konutlarda 1,8 milyon kişinin yaşadığını ve 110 bin kişinin bulunduğu 29 bin konutta çoğunluğun sağlandığını belirtti. Bu konutların dönüşümünü sağlamayı hedeflediklerini ve dört yıl içinde 50 bin yapının dönüşümünü tamamlamayı planladıklarını sözlerine ekledi.
Odatv.com